2016. január 17., vasárnap

Női szeszély

Annak idején egyszerűen csak habos sütinek hívtuk, azt sem tudtuk mit jelent maga a szó "női szeszély"! (Aztán, mint minden, a gyermek évek is elmúltak, és megtudtuk.)
A kakaós kevert süti mellett ez, meg még egy fajta süti volt a kedvencünk, de ezt a habos sütit Anyu ritkábban sütötte, mert ehhez sok tojás fehérje kellett. Így aztán mindig örültünk, ha néha ez került a vasárnapi asztalra.
Egyszer, amikor azt kértük, hogy habos sütit süssön, azt kérdezte, mit csináljon a tojások sárgájával? Egy pohárba keverd ki cukorral és mi megesszük nyersen. Innen kezdve sűrűbben ettünk habos sütit is.
Anyu a tésztát zsírral készítette, 1-2 tojás sárgájával, én ebbe mind a 6 tojás sárgáját beletettem, ettől szép színe lett a tésztának és picit könnyebb, lazább is lett.
Összességében megtaláltam benne a gyermekkori ízeket!


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 12 adag

A tésztához
15 dkg vaj vagy zsír
6 db tojássárgája
6 dkg cukor
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
0,5-1 dl tej
A tetejére
sárgabaracklekvár
6 db tojásfehérje
15 dkg porcukor


A szoba-hőmérsékletű vajat vagy zsírt habosra keverem a tojássárgájával és a cukorral, majd hozzákeverem a tejet és a sütőporral, sóval elkevert lisztet. Egy elég sűrű, nem folyós tésztát keverek, aminek az állagát a tejjel állítom be.
Egy 34x20 cm tepsit kivajazok, lisztezek, és beleöntöm a tésztát. Fakanállal vagy késsel szétterítem a tepsiben.
Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.
Közben a tojásfehérjét kemény habbá verem, a végén elkeverem benne a porcukrot.
A megsült tésztát baracklekvárral megkenem rákenem a habot, majd visszateszem a sütőbe 5-10 percre, amíg szép színt kap a teteje.
Kicsit hagyom hűlni, majd vizes késsel felkockázom.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése