2015. december 30., szerda

Kókusz kocka

Egy igazi retro sütemény. Nálunk, már a hetvenes években nem volt nélküle semmilyen családi névnap, vagy születésnap. Még akkor is gyorsan elkészíthető volt, ha a piskótát is magunk készítettük. A legtöbbször viszont megvettük a kész piskóta lapot, amit csak fel kellett kockázni, bemártani a kakaós masszába és meghengergetni a kókusz reszelékben. Kiadós volt, olcsó és finom. Ma már olajos piskótát sütök, ami sokkal ízesebb, szaftosabb, nem száraz a tésztája. A kakaós masszát meg lehet bolondítani kevés rum aromával, vagy felnőttek részére akár rummal is készülhet.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 33x20 cm tepsihez

A piskótához:
15 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
1 dl tej
1 dl olaj
1 csipet só
3 db tojás
1 cs sütőpor
Az öntethez:
20 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
2 ek kakaópor
0.5 dl tej
A beforgatáshoz:
20 dkg kókuszreszelék

A piskótához a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verem.
A sárgájákat habosra keverem a kristálycukorral, majd elkeverem benne a tejet, olajat és egy csipet sót.
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd fokozatosan a tojásos masszába szórva csomómentesre keverem.
Végül óvatosan beleforgatom  a kemény fehérjehabot.
Egy közepes méretű tepsi alját kivajazom, kilisztezem, beletöltöm a tésztát, elsimítom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
Sütés után azonnal kiborítom a tepsiből, és egy rácsra borítva hagyom kihűlni. Ha kihűlt a tészta felkockázom.
Az öntet hozzávalóit egy edénybe mérem és felforralom.
Ha langyosra hűlt az öntet, a piskótakockákat belemártom a csokiöntetbe, majd meg forgatom a kókuszreszelékbe.






2015. december 19., szombat

Paprikás krumpli virslivel

Gyerekként a testvéreimmel együtt szerettük a paprikás krumplit , mert lehetett hozzá kenyeret enni, így mindig jóllaktunk vele. Ha a villával szétnyomkodtuk a krumplit a hagymás paprikás szaftban, még jobb ízű lett a krumpli, ment hozzá a kenyér és a savanyúság. Azt szerettük a legjobban ha egy kis virsli, vagy "neadjisten" lecsókolbász is jutott bele. Olyankor még a lábast is tisztára töröltük kenyérrel. Az alábbi receptet egy kicsit felturbóztam, ahogyan ma is készítem. Akkor se paprika, se paradicsom nem volt benne, és maximum füstölt szalonna került alá.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg burgonya
10 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
1 tk őrölt pirospaprika
2 db paradicsom
1 db paprika
2 pár virsli
1 tk só




A szalonnát csíkokra vágom és kiolvasztom a zsírját, majd hozzáadom a felaprított kolozsvári szalonnát és együtt tovább pirítom.
Rádobom a felkockázott vöröshagymát és megdinsztelem.
Megszórom pirospaprikával. Beleteszem a kockára vágott paprikát, paradicsomot 10 percig főzöm, majd hozzáadom a cikkekre vágott burgonyát és megsózom.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ne lepje el a burgonyát, közben néha megkeverve, puhára főzöm.
Amikor már majdnem puha a krumpli, hozzáadom a felkarikázott virslit és készre főzöm.
Savanyúsággal, friss kenyérrel tálalom.








2015. december 16., szerda

Pirított (resztelt) kacsamáj

Gyerekkoromban, vagyis a hatvanas évek környékén szüleink előszeretettel készítettek májas ételeket. Elsősorban sertés májat, amit resztelve, és kirántva, később csirke, vagy pecsenyekacsa májat is készítettek.
A máj az mellett, hogy finom, kiváló vitamin forrás, különösen A, B1, B6, C és E vitaminokban gazdag, ezen felül folsavat, vasat, kalciumot, káliumot, és cinket tartalmaznak. Ahhoz hogy ne megkeményedett, kiszáradt, ehetetlen májat készítsünk, két alapvető szabályt kell betartanunk, így könnyen készíthetünk omlós, szaftos májat. A lényeg a rövid pirítás, és az, hogy csak a kész májat sózzuk. Ez utóbbi a szárnyas májakra nem vonatkozik, azokat már a készítés közben is sózhatjuk, így a végeredmény még finomabb lesz.
Ezt az ételt kacsamájból készítettem, de bármilyen májból elkészíthető az alábbi recept alapján.


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 6 adag

1 kg kacsa máj
2 ek étolaj
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db kápia paprika
3 db paradicsom
1 dl száraz fehér bor
1 ek majoranna
1 kávéskanál pirospaprika
őrölt bors



Serpenyőben az olajon megdinsztelem a szálasra vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát és az apró kockára vágott paprikát.
Hozzáadom az apró kockára vágott paradicsomot, sózom borsozom, aláöntöm a bort és szétfőzöm a paradicsomot.
A májat nagyobb darabokra vágom, hozzáadom a hagymás alaphoz, megszórom majorannával, pirospaprikával, elkeverem és a máj puhulásáig fedő alatt párolom.
A máj a feldarabolás nagyságától függően pár perc alatt megpuhul. Ha szükséges, még sózom.
Párolt rizzsel, sült krumplival önálló ételként, vagy főzelékekre feltétnek alkalmas.