2015. február 27., péntek

Zeller leves

A levesben a zeller a darabos és krémes állapot között van, vagyis annak idején reszelve került a levesbe. Leves betétként rizst, vagy eperlevelet főztünk bele. Ebben a formában a szülői házban sokszor előfordult a család asztalán.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag


1 db zeller
1 db vöröshagyma
1 ek zsír (liba, kacsa)
1 ek finomliszt
1 tk ételízesítő, házi
1 kávéskanál pirospaprika
1 szál zeller zöld
2 marék rizs

bors


A zellert tisztítás után apró lyukú reszelőn lereszelem.
A zsíron megdinsztelem a nagyon apróra vágott hagymát, majd megszórom liszttel és állandó kevergetés mellett pirítom.
Pár perc múlva megszórom pirospaprikával, felengedem hideg vízzel.
Beleteszem a lereszelt zellert, a zeller zöldet, ételízesítőt, sózom borsozom.
Felforralom, beleszórom a rizst és fedő alatt puhára főzöm.










2015. február 26., csütörtök

Karfiol leves


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

0,5 kg karfiol
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 ek ételízesítő, házi
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2-3 ek rétesliszt
2 ek petrezselyem zöld, felaprítva

A zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd megszórom finomliszttel, pirítom pár percig.
Meghintem pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm 1,5 l vízzel.
Darálok rá kevéske borsot, beleteszem az ételízesítőt, a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet, sózom és felforralom.
Közben a karfiolt rózsáira szedem, majd a felforrt leveshez adom.
A tojásból, vajból, réteslisztből és felaprított petrezselyemből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek és ha a karfiol már majdnem megpuhult, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és 10 perc alatt megfőzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.


Karalábé leves


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 db karalábé
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek ételízesítő, házi
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zellerzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
1 marék eper levél

A zsíron megdinsztelem a hasábra vágott karalábét, majd megszórom finomliszttel, pirítom pár percig, azután meghintem borssal, pirospaprikával és ételízesítővel.
Elkeverem, felöntöm 1,5 l vízzel, beleteszem a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet, az egyben hagyott vöröshagymát (amit a főzés végén eltávolítok),  ha szükséges még sózom, és addig főzöm, amig a karalábé megpuhul.
A főzés vége előtt 10 perccel beleszórom a leves tésztát és puhára főzöm.






Zöldség leves galuskával

Ez a leves sokféle formában előfordult a családi étlapon, ami az összetevőket illeti. Általában sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller és zöldborsó felhasználásával készült, persze 2-3 alapanyagnál több sohasem került bele egyszerre. Néha került bele karajcsont, vagy csirkemell csont, ami plusz ízt adott a levesnek. A galuskát, anno "egészségtelenül" disznó zsírral készítettük, vajas galuska csak a vasárnapi levesekbe járt.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 db karalábé
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek rétesliszt
1 ek petrezselyem zöld

A zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a felaprított karalábét és a répákat, belereszelem a fokhagymát, megsózom és fedő alatt 10 percig párolom.
Ezután megszórom finomliszttel, pirítom pár percig, azután meghintem pirospaprikával, elkeverem, felöntöm 1,5 l vízzel, beleteszem a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet,  ha szükséges még sózom, borsozom és addig főzöm, amíg a benne lévők megpuhulnak.
A tojásból vajból réteslisztből, petrezselyem zöldből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és megfőzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.












2015. február 25., szerda

Felesborsóleves


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag


0,5 kg sárgaborsó
5 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
1 marék eperlevél tészta


Előző este beáztatom a feles borsót.
Másnap felszeletelem a szalonnát, bevagdosom, kisütöm és félreteszem.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
Darálok rá kevéske borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm vízzel és puhulásig főzöm.
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm és tálalom.
A megsült szalonna darabokkal díszítem.