A levesben a zeller a darabos és krémes állapot között van, vagyis annak idején reszelve került a levesbe. Leves betétként rizst, vagy eperlevelet főztünk bele. Ebben a formában a szülői házban sokszor előfordult a család asztalán.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db zeller
1 db vöröshagyma
1 ek zsír (liba, kacsa)
1 ek finomliszt
1 tk ételízesítő, házi
1 kávéskanál pirospaprika
1 szál zeller zöld
2 marék rizs
só
bors
A zellert tisztítás után apró lyukú reszelőn lereszelem.
A zsíron megdinsztelem a nagyon apróra vágott hagymát, majd megszórom liszttel és állandó kevergetés mellett pirítom.
Pár perc múlva megszórom pirospaprikával, felengedem hideg vízzel.
Beleteszem a lereszelt zellert, a zeller zöldet, ételízesítőt, sózom borsozom.
Felforralom, beleszórom a rizst és fedő alatt puhára főzöm.
Ezen az oldalon olyan recepteket osztok meg, melyeket Anyukám főzött, amikor még "kissrác" voltam. Persze ahogyan cseperedtem a könnyebbeket már én is főztem. Lesz köztük olyan, amit azóta is rendszeresen készítek, immár új családomnak, akár változatlan formában, mert egyszerűen úgy szeretem, de olyan is, amit azóta sem ettem.
2015. február 27., péntek
2015. február 26., csütörtök
Karfiol leves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag
0,5 kg karfiol
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 ek ételízesítő, házi
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2-3 ek rétesliszt
2 ek petrezselyem zöld, felaprítva
A zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd megszórom finomliszttel, pirítom pár percig.
Meghintem pirospaprikával, elkeverem, majd felöntöm 1,5 l vízzel.
Darálok rá kevéske borsot, beleteszem az ételízesítőt, a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet, sózom és felforralom.
Közben a karfiolt rózsáira szedem, majd a felforrt leveshez adom.
A tojásból, vajból, réteslisztből és felaprított petrezselyemből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek és ha a karfiol már majdnem megpuhult, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és 10 perc alatt megfőzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.
Karalábé leves
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db karalábé
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek ételízesítő, házi
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zellerzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
1 marék eper levél
A zsíron megdinsztelem a hasábra vágott karalábét, majd megszórom finomliszttel, pirítom pár percig, azután meghintem borssal, pirospaprikával és ételízesítővel.
Elkeverem, felöntöm 1,5 l vízzel, beleteszem a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet, az egyben hagyott vöröshagymát (amit a főzés végén eltávolítok), ha szükséges még sózom, és addig főzöm, amig a karalábé megpuhul.
A főzés vége előtt 10 perccel beleszórom a leves tésztát és puhára főzöm.
Zöldség leves galuskával
Ez a leves sokféle formában előfordult a családi étlapon, ami az összetevőket illeti. Általában sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller és zöldborsó felhasználásával készült, persze 2-3 alapanyagnál több sohasem került bele egyszerre. Néha került bele karajcsont, vagy csirkemell csont, ami plusz ízt adott a levesnek. A galuskát, anno "egészségtelenül" disznó zsírral készítettük, vajas galuska csak a vasárnapi levesekbe járt.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db karalábé
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek rétesliszt
1 ek petrezselyem zöld
A zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a felaprított karalábét és a répákat, belereszelem a fokhagymát, megsózom és fedő alatt 10 percig párolom.
Ezután megszórom finomliszttel, pirítom pár percig, azután meghintem pirospaprikával, elkeverem, felöntöm 1,5 l vízzel, beleteszem a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet, ha szükséges még sózom, borsozom és addig főzöm, amíg a benne lévők megpuhulnak.
A tojásból vajból réteslisztből, petrezselyem zöldből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és megfőzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.
Címkék:
galuskával,
leves,
Zöldség
Hely:
Vác, Magyarország
2015. február 25., szerda
Felesborsóleves
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
0,5 kg sárgaborsó
5 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
1 marék eperlevél tészta
Előző este beáztatom a feles borsót.
Másnap felszeletelem a szalonnát, bevagdosom, kisütöm és félreteszem.
A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom pirospaprikával, ráöntöm a feles borsót az áztató víz nélkül.
Darálok rá kevéske borsot, hozzáadom a felaprított fokhagymát, felöntöm vízzel és puhulásig főzöm.
A végén beleszórom a tésztát, megfőzöm és tálalom.
A megsült szalonna darabokkal díszítem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)