2015. május 9., szombat

Zsírban lesütött - konfitált - tarjaszeletek

Gyermekkoromban, amikor nagyobb mennyiségű húshoz jutottunk, a legegyszerűbb módja mélyhűtő híján a tárolásnak a hús lesütése és zsírban el tétele volt. Ehhez a receptben leírt módon elkészítettük a húst, kivittük a spájzba és amikor szükség volt rá leszedtünk a tetejéről, ügyelve arra hogy, mindig zsír fedje be a tetejét. Ahogy fogyott a hús, úgy lehetett a zsírt is megenni a tetejéről, kenyérre kenve hagymával, retekkel, paradicsommal. Ezt az eljárást, hogy bő zsiradékban alacsony hőfokon (70-100°C) gyakorlatilag "abáljuk" a húst, majd abban hagyjuk kihűlni, mai divatos kifejezéssel konfitálásnak nevezzük.


Elkészítési idő: 110 perc
Hozzávalók: 8 adag

1,5 kg tarja
50 dkg mangalica zsír
4 gerezd fokhagyma
ételízesítő
őrölt bors


A húst megmosom, kicsontozom, a nedvességet papírtörlővel felitatom és 1 centis szeletekre vágom.
Megfelelő méretű lábast vékonyan kizsírozok.
A szeleteket ízlés szerint sózom, borsozom, megszórom ételízesítővel, beleszeletelem a fokhagymát és a lábasban nem túl szorosan, akár több rétegben elhelyezem. A rétegek közé kevés fagyos zsírt kenek.
A maradék zsírt a legfelső rétegre kenem, és az edényt lefedve elkezdem melegíteni.
Amikor a zsír felolvadt, a tüzet mérsékelem alatta annyira, hogy éppen csak bugyogjon és 90 percig "főzöm" a zsírban a húst.
Ha nem azonnal fogyasztom megvárom, még kihűl.
Egy zárható fedelű edénybe szedem a húst, szorosan egymás mellé rakom, és felöntöm a még folyékony zsírral, hogy teljesen befedje, végül kifagyasztom.
Ezzel a módszerrel hetekig tárolható a sült hús, csak az a lényeg, ha leszedünk a húsból, mindig olvasszuk rá a tetejére a zsírt, hogy újból légmentesen lezárjuk a húst.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése