2015. május 14., csütörtök

Krumpli főzelék

Úgy 50-60 évvel ezelőtt, vagyis gyerekkoromban, amikor még nem léteztek mélyhűtött zöldségek, a téli időszakban csak az úgynevezett vermelhető zöldségekhez lehetett hozzájutni. Ilyenek voltak a cékla, zeller, karalábé, répa, krumpli, ez utóbbi három gyakori ebéd volt a heti főzelékes napokon. Feltétnek általában fasírtot, pörköltöt, vagy tükör tojást kaptunk.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg burgonya
ízlés szerint babérlevél
ízlés szerint ecet
ízlés szerint cukor
ízlés szerint só
ízlés szerint tárkony
2 dl tejföl
0.5 dl étolaj
3 ek finomliszt
1 kávéskanál pirospaprika

A krumplit meghámozom, tetszés szerint feldarabolom, és annyi vízben megfőzöm, ami éppen ellepi.
Beleteszem a babérlevelet, ízlés szerint ecetet, cukrot, tárkonyt és megsózom.
Közben a lisztből és olajból világos rántást készítek. Ha kész elkeverem benne a pirospaprikát.
Ha a krumpli megfőtt, beleöntöm a kevés vízzel elkevert rántást.
A tejfölre szedek a forró léből, simára keverem és vissza öntöm a főzelékbe.
Megforralom és tálalom.




Tárkonyos krumpli főzelék csirkemell pörkölttel

Krumpli főzelék sült kolbásszal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése