2015. május 13., szerda

Grízes tészta

A tészták az egész gyerekkoromat végig kísérték. Általában mákos, diós és grízes tészta volt amit előnyben részesítettünk, hiszen melyik gyerek nem szereti az édes tésztákat. Gyorsan, könnyen elkészíthető, még akkor is ha otthon gyúrtuk és nyújtottuk. Az egyik kedvenc a grízes tészta volt, lekvár mindig volt otthon. Sárgabarack, hecsedli, vagy szilva került rá legtöbbször. De volt olyan is hogy, a csupasz tésztára csak lekvárt raktunk. Gyerekként a lekvárral összekevert tészta nagyon tetszett, amit egyszerűen "szutykos" tésztának hívtunk.


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag



50 dkg metélt tészta
0,5 bögre búzadara
5 dkg vaj

lekvár
porcukor


A tésztát sós forrásban lévő vízben kifőzöm, leszűröm,leöblítem és lecsepegtetem.
A búzadarát egy akkora lábasban amibe a tészta is belefog férni, aranybarnára pirítom.
Amikor megpirult, beledobom a vajat, elkeverem, majd felöntöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom és lefedve, lassú tűzön addig főzöm amíg a dara megdagad.
Ezután hozzákeverem a kifőtt tésztát.
Lekvárral és/vagy porcukorral tálalom.



Grízes tészta hecsedlivel

Grízes tészta szederlekvárral

Hecsedli lekváros "szutykos" tészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése