2015. április 28., kedd

Tökfőzelék habarva

Ezt a főzeléket most úgy készítettem, ahogy sok-sok évvel ezelőtt Anyukám főzte. Jó fokhagymásan, ecettel és pirospaprikával, hogy ne legyen olyan halovány színű. El sem tudom képzelni , miért nem szerettem 20 éves koromig.


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 6 adag

1 kg főzőtök, vagy fagyasztott gyalult tök
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
2 ek almaecet
5 ek finomliszt
3 dl tej
1 csomag friss kapor
cukor


A tököt meghámozom és legyalulom.
A vöröshagymát apró kockára vágom, majd egy kevés zsíron megdinsztelem.
Hozzáadom az egyik áttört fokhagymát, 1-2 percet pirítom vele, majd megszórom pirospaprikával, sózom és bele teszem a gyalult tököt.
Ha fagyasztott tököt használok, azt is most teszem bele, fagyosan.
Felengedem 1 liter vízzel, beleteszem az apróra vágott kaprot, ecetet, ízlés szerint cukrot és megfőzöm.
Amikor megfőtt a tök, a tejbe elkeverem a lisztet, a másik összezúzott fokhagymát és behabarom a főzeléket.
Pár percet forralom, hogy besűrűsödjön és tálalom.
Sok féle feltét alkalmas mellé, nyáron hidegen akár önmagában is fogyasztható.











Tökfőzelék csirkezúza pörkölttel

Tökfőzelék csirke pörkölttel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése