2015. április 8., szerda

Saláta főzelék

Ma már nincs idénye a fejes salátának, jóformán egész évben kapható. Gyerekkoromban viszont alig vártuk, hogy megjelenjenek a piacon kora tavasszal az első melegházi saláták, amiből finom saláta főzeléket lehetett készíteni. Persze csak akkor, amikor a tojásos nokedli fejes salátával, már a fülünkön jött ki. A saláta főzelék is olyan mint a legtöbb főzelék, bármilyen feltéttel kínálható, nyáron még hidegen önmagában is fogyasztható. Gyerekként legtöbbször fasírttal, bundás kenyérrel, disznó pörkölttel, vagy tükörtojással kaptuk.


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag


1 db fejes saláta
30 dkg burgonya
1 csokor kapor
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál cukor
1 ek almaecet
1 dl napraforgó olaj
2 púpozott ek finomliszt
175 g tejföl
só ízlés szerint


A krumplit meghámozom és apró kockára vágom. Kétszer annyi vízben elkezdem főzni. Sózom és beleteszem az összekötött csokor kaprot.
A salátát folyó vízzel jól kimosom és felaprítom, ha a krumpli megpuhult, hozzáadom, ízesítem cukorral, ecettel. Addig főzöm még a saláta megfonnyad
Az olajból és lisztből világos rántást készítek. A végén belekeverem az áttört fokhagymát és kevés hideg vízzel elkeverve a salátához öntöm.
Állandó keverés mellett felforralom, hozzáadom a kevés forró lével simára kevert tejfölt, ha újból felforrt eltávolítom a kaprot és tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése